så fungerar folkbokföring

Vad är folkbokföring?

Folkbokföringen är ett register över Sveriges befolkning. Folkbokföring reglerar uppgifter över alla människor som är registrerade i Sverige och är svenska medborgare. Det är egentligen exakt som det låter, bokföring över folket. Där finns flera uppgifter, till exempel individens personnummer, namn och folkbokföringsadress. Vart man är folkbokförd påverkar bl.a. vilken skattesats man har (vilket varierar mellan olika kommuner) och kan påverka olika bidrag.

Svenskt personnummer

När man blir svensk medborgare får man ett personnummer. De flesta individer i Sverige har fått det genom att man fötts i Sverige. De första sex/åtta siffrorna är födelsedatum, exempelvis 99-01-02 om man föddes 2:a januari 1999. Det skrivs år-månad-dag och följs av fyra siffror. Det är kombinationen av födelsedatumet tillsammans med de fyra sista siffrorna som gör personnumret individuellt. Fram till 1990 bestämdes de två första siffrorna i efter födelsedatumet av vart man föddes. Exempelvis hade Stockholms län 00-13 (mellan åren 1968-1989) och Gotlands län hade 32. Detta ändrades 1990 och fördelas efter dess slumpmässigt. Den tredje siffran anger kön på barnet och den fjärde, och sista siffran, är en kontrollsiffra. Detta gäller även personer som fötts efter 1990.

Vad är folkbokföringsadress?

Din folkbokföringsadress är den adress där du är folkbokförd. Man uppger själv vilken adress det är och man kan själv ändra den, s.k. adressändring. Man ska registrera den adress som man huvudsakligen bor på. Det är exempelvis till denna adress man får sin myndighetspost, som deklarationen och det orange pensionskuvertet. Om man inte har registrerat en digital brevlåda, då skickas den mesta posten dit. Det är viktigt att uppdatera din folkbokföringsadress om du flyttar. Detta både för att du inte ska missa viktig post och så att inte nästa boende på din tidigare adress får din post.

Hur gör man vid giftermål och namnbyte?

När man registrerar äktenskap i Sverige registreras det i folkbokföringen. Likaså om man byter namn, antingen för att man gifter sig eller ett vanligt namnbyte. Läs gärna vår artikel om hindersprövning för mer information om hur man gör namnbyte och registrerar äktenskap.

Fördelar med folkbokföring

De flesta människor tänker förmodligen inte på folkbokföringen särskilt ofta. Men många använder sig av det registret i vardagen. Det kan verka krångligt med folkbokföring och vissa tycker att inte om att deras personuppgifter finns registrerade. Sverige har ett ganska omfattande register och allt samlas på ett ställe, folkbokföringen. Men det finns många fördelar med folkbokföringen, varav en del förenklar det vardagliga livet.

Näthandel med personnummer

När man beställer något på internet och anger sitt personnummer för att få fram sin adress. På vissa e-butiker kan man ange sitt personnummer och klicka på en knapp där det står ”Hämta min adress” eller liknande. Det är för att göra det smidigare så man inte behöver knappa in adressen och för att minimera risken att man skriver in fel. Adressen hämtas då från folkbokföringen och produkterna som du har beställt skickas till den adress där du är folkbokförd.

Det här är också en anledning till att det viktigt att folkbokföringsadressen är korrekt. Om du är folkbokförd på en gammal adress så kommer produkterna skickas till den tidigare adressen. Det brukar också kunna vara ett krav att man fyller i personnummer om man vill handla på faktura. Detta för att företaget ska kunna göra en check för att veta att man är kreditvärdig.

Hur gör man flyttanmälan?

Nu för tiden är det väldigt smidigt att göra en flyttanmanmälan, eller adressändra som det också kallas. Här kan du gå in på Skatteverkets hemsida och göra flyttanmälan. Du loggar in med BankID, eller Mobilt BankID och efter cirka två veckor uppdateras din adress i folkbokföringen. Här kan du läsa mer om hur du gör flyttanmälan.

När man flyttar så behöver man göra en adressändring så man är folkbokförd på den adress där man bor. Det kan man enkelt göra på Skatteverkets hemsida. Man loggar in med BankID eller mobilt BankID och där kan man göra en flyttanmälan. Det är gratis att för adressändring/flyttanmälan på Skatteverket.

Det finns också företag som erbjuder tjänsten att adressändra mot en avgift. De tar då exempelvis betalt mot att de skickar hem dokument för att anmäla adressändring. Men som beskrivits ovan så är det gratis att göra det på Skatteverkets hemsida med BankID. Företagen tar alltså betalt för något som egentligen är gratis. Det kan också vara krångligare via företagen än att göra det på egen hand. Eftersom att man snabbt och enkelt kan göra en flyttanmälan på internet.

Du slipper ansöka om nytt ID

Genom att man finns registrerad i folkbokföringen kan många saker gå väldigt smidigt. I vissa länder som använder andra system eller som inte har registret digitalt är det oftast betydligt krångligare. Exempelvis om man flyttar i Sverige loggar man in på Skatteverkets hemsida och adressändrar. Då har alla myndigheter rätt adress och även flera företag som också använder folkbokföringen. I vissa länder behöver man uppdatera adressen på separata myndigheter och även ansöka om ett nytt id-kort, för att adressen är registrerad på id-kortet. I Sverige sköts detta digitalt genom att man anger sitt personnummer.

Tänk på detta inför en flytt

När man har gjort en adressändring så registreras det i folkbokföringen. Det är viktigt att adressen i folkbokföringen stämmer och därför bör man göra flyttanmälan inför en flytt, eller så fort som möjligt när man har flyttat. Genom att man har korrekt adress till folkbokföringen så har svenska myndigheter tillgång till ens rätta adress. Det är dessutom många företag som använder sig av folkbokföringen. Det här kan göra det mycket smidigare när man till exempel vill beställa något på internet. Vissa e-handlare erbjuder möjlighet att ange sitt personnummer och på så sätt hämta ens folkbokföringsadress. Man slipper fylla i ens adress och minskar risken att man skriver något fel, vilket kan krångla till leveransen.

Folkbokföringsadress är en säkerhet

Det är särskilt viktigt att den folkbokförings adressen korrekt eftersom att myndigheter skickar ut papper till den adress där man är folkbokförd. Exempelvis deklarationen skickas till ens folkbokföringsadress om man inte har en digital brevlåda. Andra dokument som skickas till folkbokföringsadressen är utdrag ur polisregistret samt personbevis, som man beställer från Skatteverket. Det skickas per post till den adress där man är folkbokförd även om man har en digital brevlåda registrerad.

Se upp för bedrägeri

Man använder också personnummer när man gör till exempel en kreditupplysning eller när man vill handla på faktura. Eftersom man använder personnumret skickas brev om kreditupplysningen eller fakturan till folkbokföringsadressen. Om man har sin gamla adress registrerad i folkbokföringen får nästa person som bor på adressen dessa brev. Denna person skulle då kunna handla på faktura i ditt namn. I viss myndighetspost står ens personnummer och eftersom den bor på den adress där du är folkbokförd kan den beställa saker och få dem hemskickade till sig. Man kan naturligtvis anmäla detta men det är ändå besvärligt och kan innefatta mycket onödiga problem. Har du fler frågor om stöld läs gärna vår artikel om stöldanmälan.

Spärra obehörig adressändring

På senare år så har uppkommit problem med att kriminella har anmält flyttanmälan i någon annans namn. Polisen brukar varna om dig inför semester tider då man kanske inte märker något av det på några veckor om man åker på semester.

För att förhindra det här kan man spärra sin adress det gör man på Skatteverkets hemsida och man sparar då obehöriga från att göra en adressändring ens namn. 

Man kan enkelt se vilken adress man är folkbokförd på på Skatteverkets hemsida. Man loggar du in och där står det ens folkbokförings adress. 

Vad är särskild postadress?

Om man flyttar någonstans tillfälligt så kan man göra en tillfällig adressändring i folkbokföringen. Det kallas särskild postadress och den anmäla men också på Skatteverkets hemsida. Det kan till exempel vara för att man åker någonstans för att studera eller göra praktik eller för att man har ett jobbprojekt då man behöver bor på annan ort över några månader (men inte längre än en halvår). 

Man använder sig av Särskild postadress när när man vill ha sin post på en annan adress än sin folkbokföringsadress över en kortare tid. Om man ska bo på annan ort i mer än några veckor men max sex månader. Ska man exempelvis flytta för att plugga i tre år och förväntas bo på samma adress hela tiden bör man inte anmäla en särskild postadress.

Via denna länk kommer du till Skatteverket för att anmäla en särskild postadress. Du kan logga in på samma sätt som när du gör din deklaration digitalt.

Man kan anmäla en adress antingen i Sverige eller utomlands, det kostar ingenting att anmäla särskild postadress. Man ska inte anmälan särskild postadress längre än en månad innan man har tänkt bo på den nya adressen.

När man sedan flyttat tillbaka till sin e-post adress så kan man avsluta den särskilda e-postadressen, även detta gör man på Skatteverkets hemsida.

Hur gör man eftersändning av post?

När man har gjort adressändring så skickas myndighetspost och viss post från andra företag till den nya folkbokföringsadressen. Det finns dock flera företag som inte använder sig av folkbokföringen. Man kan därför anmäla eftersändning av sin post när man har flyttat. Det innebär att post som är adresserat till ens tidigare adress automatiskt skickas till ena nya adress istället. Det finns flera företag som erbjuder den här tjänsten, mot en avgift, men Skatteverket rekommenderar att man använder sig av Svenska Adressändring AB.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *