Att gå ur Svenska kyrkan är gratis via Svenska kyrkans hemsida, se länk nedan. Här hittar du information om vad som kan vara bra att tänka på innan och efter eventuellt utträde.
Utträde ur kyrkan steg för steg
- Skriv ut blanketten gratis (se länk nedan)
- Fyll i dina uppgifter och signera blanketten
- Skicka den till din församling (adress finns på Svenska kyrkans hemsida)
När din församling har behandlat din utträdesanmälan skickas per post en skriftlig bekräftelse på att du inte inte är medlem i Svenska kyrkan.
Viktigt om du vill gå ur Svenska kyrkan i år
För att du inte ska behöva betala kyrkoavgift under nästa år behöver din utträdesanmälan registrerats innan 31 oktober. Medlemskapet kontrolleras årsvis (1 november) och löper över ett kalenderår så är du medlem 1 november 2020 betalar du kyrkoavgift hela 2021.
Länk till blanketten hos Svenska kyrkan
Köpa utträdesblankett
Det finns flera företag som erbjuder dessa utträdesblanketter mot betalning. Blanketten är då ifylld och skickas hem till dig tillsammans med ett kuvert som är adresserat till din församling. Det är alltså samma blankett som du kan skriva ut gratis. Det du betalar för är alltså att få blanketten ifylld med dina uppgifter och att de skriver adressen till din närmaste församling på kuvertet.
Vissa företag erbjuder att en tjänst att man godkänner utträdet med BankID. Svenska kyrkan godkänner inte utträde via BankID utan företagen skriver ut din signatur eller på annat sätt ser till att utträdesblanketten blir signerad och sedan skickar de blanketten till Svenska kyrkan. Skulle något inte stämma med blanketten så utträdet inte godkänns betalar du kyrkoskatt tills en godkänd blankett lämnas in.
Företaget ifråga tar inte ansvar för att utträdet trätt i kraft i tid. Du som önskar gå ut ur kyrkan har ansvaret för att allt stämmer och att blanketten blir skickad till rätt församling, även om du har köpt blanketten från något av dessa företag.
Om du köper en sådan tjänst betalar du företaget för blanketten och deras jobb.
Själva utträdet ur Svenska kyrkan är alltid gratis.
Kyrkoavgift
Kyrkoavgift/kyrkoskatt betalar de som är medlem i svenska kyrkan. Avgiften dras automatiskt från din inkomst och baseras på en procentsats, denna varierar mellan olika kommuner. Så hur mycket du betalar i kyrkoavgift beror på din inkomst och vilken kommun du bor. Exempelvis 2018 var riksgenomsnittet för kyrkoavgiften 1,02 procent av de kommunalt beskattningsbara inkomsterna.
Procent och inkomst
Det kan dock skilja ganska mycket hur stor del av den kommunala skatten man betalar i avgift till svenska kyrkan. Exempelvis betalar medlemmar i Alfta-Ovanåkers församling, i Uppsala stift, 1,850% medan medlemmar i Bromma församling, i Stockholms stift betalar 0,655%. Procentuellt kan det alltså skilja ganska mycket. Även om exemplet ovan är två mer extrema avgifter för att visa hur stor skillnaden kan vara.
Det andra som påverkar hur stor avgift du betalar är din beskattningsbara inkomst. Eftersom avgiften beräknas procentuellt betalar någon med högre inkomst mer i kronor än någon med lägre inkomst. En person som är medlem i Alfta-Ovanåkers församling och tjänar 15 000 kr i månaden betalar 277,5kr/månad i kyrkoavgift medan en medlem som tjänar 25 000 kr i månaden betalar 462,5kr/månad i kyrkoavgift.
Du kan räkna ut hur mycket du betalar via länken nedan, du kan också titta på ditt deklarationsbesked från Skatteverket.
Räkna ut din kyrkoavgift (längst ned på sidan)
Varför betalar jag kyrkoavgift fast jag gått ur?
Deklarationsbeskedet som kommer på våren avser förra årets inkomst. Det kommer alltså vara draget kyrkoavgift även om du gick ur kyrkan innan 1 november året innan. Ex. om du gick ur Svenska kyrkan 1 april 2023 betalar du ändå kyrkoavgift resten av året och rapporteras därför på deklarationsbeskedet som kommer under 2024. Det är först på deklarationsbeskedet som kommer under 2025 (som avser 2024 års inkomst) som kyrkoavgiften inte finns med.
Begravningsavgift
Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Riksgenomsnittet för avgiften 2018 är 0,242 procent av den kommunalt beskattningsbara inkomsten. Från 2017 betalar har alla kommuner, utom Stockholms stad och Tranås kommun, samma procentuella avgift, en enhetlig avgiftssats. Du kan se hur mycket du betalar på deklarationsbeskedet från Skatteverket.
Varför måste jag betala begravningsavgift?
Begravningsavgiften finansierar de arrangemang som krävs när man har dött. Detta innefattar bl.a. krematorier, begravningsplatser, begravningskapell och lön till personal inom kyrkogårdsförvaltningen. Detta har alla rätt till oavsett samfundstillhörighet eller tro. Eftersom alla någon gång kommer dö och vi alla har rätt till arrangemang som krävs efter att man avlidit behöver också alla betala begravningsavgift. Via Svenska kyrkan innebär detta bl.a. transport och förvaring av stoftet, tillgång till lokaler såsom kapell eller ceremonilokal, gravsättning och gravplats i 25 år.
Vad innebär det att ej vara medlem i Svenska kyrkan?
– Om du vill gifta dig kyrkligt behöver du eller din partner vara med i svenska kyrkan.
– Om du går ur svenska kyrkan bör du informera anhöriga. Detta för att den som inte är medlem i Svenska kyrkan har inte rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.
– Du är ändå välkommen att besöka kyrkor och delta i aktiviteter.
– Det går bra att bli medlem igen, kontakta din församling för mer information (se länk nedan).
Missförstånd om att gå ur Svenska kyrkan
Det finns vissa som tror att Svenska kyrkan gör det så svårt som möjligt att gå ur kyrkan. Det finns också de som försöker tjäna pengar på dessa rykten och förstärker ryktena. Som vanligt förespråkar vi källkritik, granska vart du fått informationen och se till att hålla dig till tillförlitliga källor innan du bildar dig en uppfattning. Exempelvis kan man fundera en extra gång hur pålitlig informationen är när den kommer från någon med en egen agenda eller försöker tjänar pengar på att sprida en viss typ av information. Om det är någon som försöker sälja blanketter som är gratis ligger det i dennes intresse att människor ska tro att det är svårt att gå ur Svenska kyrkan. När det egentligen är lika lätt att hitta blanketten på kyrkans hemsida som att beställa den via någon av sajterna som tar betalt.
Det finns bra information att få på Svenska kyrkans hemsida och det är lätt att använda sökfunktionen. Har du någon fundering rekommenderar vi att du går in där och söker efter det du undrar (se länk nedan), du kan också uppsöka en kyrka så kan de förmodligen besvara dina frågor.
Länkar med nyttig information samt blanketter för utträde
Alla länkar:
Information om utträde + blankett
Lämna ett svar