Kategorier
Guider

Spraytan

Spraytan, eller soldusch, färgar huden tillfälligt brun. På så sätt kan även alla få en brun hudton, även om man är väldigt blek. Tanken är att det ska ge huden en solbränd färg utan att man behöver sola.

Spraytan ger färg på det yttersta lagret av huden medan solens uv-strålar även färgar hudens undre lager. Det har blivit allt mer populärt med spraytan, vilket har lett till att fler salonger erbjuder det samt att det tagits fram fler alternativ att göra det själv hemma. En anledning är att det är ett mer riskfritt sätt att få en önskad solbränna. Även om solen är bra för mycket kan överdrivet solbadande leda till flera oönskade bieffekter som att huden åldras snabbare och framförallt ökad risk för cancer.
Spraytan kommer från USA och har funnits sedan 1997. Färgen består av en vätska som innehåller bl.a. sockerämnena DHA och erythrulose och initialfärgen bronser (för mer information se nedan).

Behandlingen

På salong utförs behandlingen i en soldusch eller med sprutpistoler, detta kostar oftast 250-350 kr och tar ca 10-20 minuter.

För hemmabruk kan man köpa kan man köpa burkar med spraytan, sådana burkar går att hitta från ca 150 kr. Du kan använda färgen på hela kroppen eller vissa partier, hur mångabehandlingar sprayen räcker till beror på hur stor yta du använder den på. Använder du endast sprayen för ansiktet räcker den för 30 till 50 användningstillfällen medan sprayar du hela kroppen räcker den till ungefär två behandlingar.

Det finns också mer avancerad utrustning för spraytan hemma t.ex. soldusch-apparater som kostar ca 1300 kr. Du kan då ställa in apparaten på ett visst läge för att lättare få en jämn ton av den styrka på färgen som du önskar, t.ex. medelläge om du inte vill ha en så stark ”solbränna”.
Det finns också den något äldre varianten, brun-utan-sol (det finns både som spray och lotion) samt lotion som innehåller en mindre mängd brun-utan-sol, ofta kallad tanlotion eller liknande. Många föredrar spraytan då de upplever att det är lättare att få en jämnare färg som mer sällan går i en orange ton. Av den traditionella brun-utan-sol och tanlotion kan det vara lättare för en nybörjare att använda lotion då den inte är lika kraftfull och misstag blir mindre ödesdigra. Men att den är mindre kraftfull gör också att det tar längre tid att få en tydlig effekt.

Bra att tänka på vid hemmabruk

Se till att hålla ett jämnt tryck för att få ett jämnt resultat.
Använd en färg som passar dina naturliga pigment
Om du är osäker på nyans testa färgen på ett lite område
Ta hjälp av någon för mer svåråtkomliga delar, som ryggen

Bra att tänka på för behandling hemma och på salong

 • Innan behandling
 • Var nyduschad
 • Använd duschkräm med scrub, det avlägsnar döda hudceller och färgen sitter längre
 • Använd inte smink, parfym eller krämer innan behandling
 • Använd mörka underkläder om du vill ha tanlines (solränder), ljusa tyger kan missfärgas

Efter behandling

 • Det tar 4-8 timmar för full effekt, även om färgen torkar på någon minut
 • Duscha inte på minst 8 timmar efter behandling för att färgen ska få maximal effekt
 • Använd löst sittande kläder, åtsittande kläder kan nöta bort färgen fortare
 • Använd bomullskläder så kan kan färgen tvättas bort.
 • Risk för missfärgningar från huden försvinner efter första duschen
 • Färgen börjar minska efter 4-5 dagar
 • Använd hudlotion för att fördröja minskning av färg
 • Färgen försvinner helt efter ca 7-10 dagar (beroende på hudkvalitet och skötsel)
 • Färgen försvinner först på händer och i ansiktet, där huden inte är skyddad av kläder
 • Du kan sola som vanligt – tänk på att, som alltid, använda en bra solskyddskräm

För bästa resultat

 • Lägg två lager
 • Upprepa behandlingen efter 2-3 dagar, sedan var 14:e dag.

Att bli spraytanstylist

Det finns många utbildningar för att bli spraytanstylist. Olika utbildningar kan använda sig av olika typer av vätskor eller apparater och kvalitén på utbildningen kan variera mycket. Om du funderar på att utbilda dig till spraytanstylist kan du fråga en stylist på en seriös salong, som du litar på, vad hen rekommenderar. Har du möjlighet är det ännu bättre om du frågar flera olika stylister. Förbered gärna frågor som när stylisten gick utbildningen och varför hen tycker att just den utbildningen är bra osv.

Du kan också läsa på om olika utbildningar/skolor och olika märken av spraytan, desto mer du vet desto bättre beslut kan du ta. Du kommer dessutom ha nytta av den informationen om du börjar arbeta som spraytanstylist, då du vet att du erbjuder dina kunder det bästa alternativet och en så bra service som möjligt och kan svara på deras frågor.

Är spraytan skadligt?

DHA (dihydroxiaceton) är ett aktivt sockerbaserat ämne. DHA bildar en kemisk reaktion med hudens aminosyror som skapar den bruna tonen i hudens översta lager (Hornlagret). DHA är godkänt av det amerikanska Food & Drugs Administration (FDA). Det ska nämnas att vissa forskare i USA misstänker att det kan vara skadligt för hälsan men det behöver göras fler tester då någon risk ännu inte har kunnat bevisas. Läkemedelsverket i Sverige har inga invändningar och DHA är därmed också godkänt i Sverige. 2010 gav även EU:s vetenskapliga kommitté sin slutsats att de inte ansåg att det fanns någon risk för individens hälsa.